Jaa video

Koulutetutkaan eivät pärjää digimaailmassa

Digipalvelujen monimutkaisuus voi aiheuttaa syrjäytymistä myös hyvin koulutetuille vanhoille ihmisille esimerkiksi eläköitymisen jälkeen, käy ilmi tuoreesta kansalaistutkimuksesta. Tämä tulos yllätti Liisa Tiaisen, joka toimii Vanhustyön keskusliiton Seniorsurf-toiminnan johtavana asiantuntijana. – Kaikilla oli ollut vaikeuksia, Tiainen viittaa tutkimukseen osallistuneisiin. Vaikka usein digipalvelut mielletään lähinnä soteen liittyviksi, ne tarkoittavat paljon muutakin, kuten yhteydenpitoa sukulaisiin tai viihdepalveluja. Ja tästä seuraa, että osaamattomuuden vaikutukset voivat olla laajat. – Ihminen voi helposti tuntea itsensä toisenluokan kanalsaiseksi, kun ei ole digitaitoja, vaikka järki pelaa.

Kommentit

  1. Hyvä, että on tutkittu! Olen enenevässä määrin huomannut, kuinka hankalaa ja jopa monimutkaista asiointi on. Viimeksi metsäverotus arvonlisäveroineen, suomi.fi osoitteineen (en ymmärtänyt koko asiaa, tekemättä on), puhelinyhteyttä ei saa, varattua hokee koko ajan. Muutenkin joudun viettämään pakollisten;pankki, terveyskeskus, sairaala ym instanssien kanssa asioidessani kohtuuttomasti aikaa. Haluan viettää aikani aivan muuten kuin tekemällä esim. verottajalle heille kuuluvia tehtäviä. Ja lisäksi tulee uhkailut ensin, jos et tee sitä, tätä siihen mennessä, maksat sakot, menetät oikeutesi oikaisuihin ja vastaavaa.
    Tietokoneita, tabletteja, puhelimia pitää ymmärtää päivittää, muuten tulee ‘kyberhyökkääjä’ ja syö, levittää tai tuhoaa tietosi. Tässä ei ole enää mitään järkeä, apua saa joihinkin asioihin, mutta ne maksavat osin kohtuuttomasti. Ja kun on useita asioita, maksuja kertyy. Jotain on tehtävä!

Kirjoita oma kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Uusimmat
Kuntamarkkinat
Päätöksenteko
Yhteistyökumppaneiden videoita
Sote
Talous
Tekniikka
Sivistys
Lakiasiat