Jaa video

Ihan pihalla osoitti epäilyt digitaidottomuudesta todeksi

Kansalaistutkimushanke Ihan pihalla osoitti aiheelliseksi ennakkoluulot siitä, että digitaalisissa palveluissa on riski, että vanhukset syrjäytyvät palveluista, vaikka olisivat korkeasti koulutettuja, sanoo sosiaalipolitiikan professori emerita Briitta Koskiaho. – Oli epäily, että aika moni on pihalla eli ei pärjää enää asioidensa hoitamisessa. Tulokset osoittivat jopa pahempaa, Koskiaho sanoo. Yksi tutkimuksessa ehdotetuista keinoista tilanteen parantamiseksi on neuvontakeskukset, joita perustettaisiin kuntiin. Idea tähän on peräisin ulkomailta, mm. Ruotsista ja Tanskasta. – Ajatus on, että julkiset palvelut ja yksityiset palvelut sekä kolmannen sekotrin palvelut voitaisiin hoitaa neuvonnan ja asioiden ajamisen kannalta yhdessä paikassa. Se pitäisi olla kunnan keskuspaikka. Maaseudulla pitäisi olla kylissä vastaavia paikkoja, Briitta Koskiaho sanoo.

Kommentit

  1. Tämä ei kyllä ole mikään “vanhus”asia, en miellä itseäni vanhukseksi, kuuskutonen. Ja jos ei ihan pihalla, niin portailla kumminkin. Ei vaan jaksaisi tehdä työelämän jälkeen “uutta uraa” näiden digivempeleiden ja -palveluiden kanssa.

    1. Tässä Ihan pihalla? -kansalaistutkimuksessa oli mukana meitä 75 vuotta täyttäneitä korkeakoulutettuja vanhoja ihmisiä. Kaikki kuitenkin olivat vielä kotonaan asuvia ja omista asioistaan huolehtivia. Oletettavasti kaikkien olisi tullut hoitaa omat asiansa. Kaikilla oli kuitenkin vaikeuksia selvitä julkisten ja yksityisten palvelujen ja asioinnin monimutkaisiksi tulleista teknisistä vaatimuksista. Digitalisaatio on yhteinen nimittäjä, joka toisaalta helpottaa ja toisaalta vaikeuttaa asioitten ajamista. Asioiden hoitamisen vaikeudesta on tulossa uusi sosiaalipoliittinen ongelma yhteiskuntaamme, kun nekään, joiden pitäisi selvitä kansalalisvelvollisuuksistaan eivät siihen pysty yhteiskunnan omien toimien muutosten vuoksi. Työelämästä pois jääminen on suuri syrjäytymisen riski jo muutaman vuoden jälkeen. Asiaan pitäisi tarmokkaasti puuttua poliittisessa päätöksenteossa sen eri tasoilla.

Kirjoita oma kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Uusimmat
Kuntamarkkinat
Päätöksenteko
Yhteistyökumppaneiden videoita
Sote
Talous
Tekniikka
Sivistys
Lakiasiat