Jaa video

Esko Aho: Hoitajamitoitus ei ratkaise ongelmaa

Hoitajamitoitus yksistään ei ole vastaus hoivapalvelujen tilannetta koskevaan haasteeseen, sanoo Esko Aho. Kuntien rahoitus- ja talousfoorumissa puhunut Aho muistuttaa, että julkkisen sektorin on kyettävä ottamaan enemmän riskejä ja laajennettava ajatteluaan niin johtamisessa kuin muussa toiminnassaan – kuten vanhuspalveluissa. – Hoitajamitoitus ei ratkaise ongelmaa yksistään, Aho sanoi.

Kommentit

 1. Niin, no mikä ne sitten ratkaisee? Nämä ympäripyöreät kliseet “julkisen sektorin riskienottamisesta sekä ajattelun laajentamisesta” eivät niitä ainakaan ratkaise. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, eli keskustankin tulee tunnustaa että on työ, sillä tekijät, tekemisellä hinta, ja maksukykyä täytyy olla silloin kun halutaan parempaa laatua. Nythän koko hallituskauden on leikattu kunnilta rahoitusta (päinvastaisista väitteistä huolimatta), leikattu työntekijöiden palkkaetuuksista (päinvastaisista väitteistä huolimatta), ja hyvin äänekkäästi vaadittu maahanmuuton lisäämistä saadaksenne halvempaa työvoimaa (vaatijoina erityisesti ns. oikeisiin töihin koskaan osallistumattomia poliittisia broilereita ja päivätorkkupeittojen alla makoilijoita); ja erityisesti vaadittu kunnista täysin eriytettyjä mammuttimaisia himmelijärjestelmiä, joissa palvelun tuottajina kasvottomat ja ylikansalliset yhtiöt. Nyt kun laadun ja hoitoturvallisuuden ongelmat räpsähtivät näkösille harmittavalla tavalla juuri ennen kuin mittavaa MAKU- ja soteuudistusta ehdittiin runnomaan läpi eduskunnassa, syyttävä sormi osoittaa kuntia ja -kaupunkeja. Kannattaa muistaa että “kun yksi sormi osoittaa toista niin vähintään kolme sormea osoittaa itseään” ja tässä asiassa se pitää prikulleen paikkansa.

 2. Esko puhuit viisaita!
  Mainitsit Hollannnin ehkä eräänä varteen otettavana mallina vanhusten hoidon järjestämiseksi..
  Emmekö me voisi ottaa mallin Ruotsista, kun pyrimme luomaan Suomeen AIDON maakuntaITSEhallinnon?
  Terveisin
  Aulis

 3. Esko Aho puhut tärkeästä ja meitä kaikkia koskettavasta asiasta , Vaikuttaa. että suomessa on lähdetty maailmaa syleilevään keskusteluun tuon hoitajamitoituksen suhteen. Hoitoyksiköt eivät tarvitse käytävällä kävelijoita, kännykän räplääjiä, eikä negatiivisia valittajia, vaan ammattinsa osaavia, ahkeria,työmotivoituneita hoitajia. Hoitaja mitoituksessa tärkeintä on laatu ei määrä. Kuntien talous on jo tälläkin menolla jo kuralla, jos ehdotettuun mitoitukseen lähdetään – joudummeko “ottolapsiksi” jonnekin…

  Malli voi olla Hollannista tai Ruotsista, uutta kokonaan tuskin kannatta lähteä kehittelemään, sorvataan noista meille sopiva kuntien kestokyky huomioden.

Kirjoita oma kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Uusimmat
Kuntamarkkinat
Päätöksenteko
Yhteistyökumppaneiden videoita
Sote
Talous
Tekniikka
Sivistys
Lakiasiat