Peräti 17 prosenttia opiskelijoista keskeyttää ammattikoulutuksen Vantaalla, kertoo Vantaan ammattiopiston Varian rehtori Pekka Tauriainen. – Keräämme tietoa, miksi keskeytetään. Tiedämme virallisen syyn, mutta haluamme päästä kaiken taakse ja löytää juurisyyn, Tauriainen sanoo. Ratkaisua Vantaa etsii Klash-kuntakilpailusta, jonka finaaliin Vantaa pääsi.
Lastentarhanopettaja Ulla Rutanen kertoo luontopainotteisen Tuulihaukat-ryhmän päiväohjelmasta hämeenkyröläisessä Sasin päiväkodissa. Uudessa varhaiskasvatuslaissa korostetaan erilaisia oppimisympäristöjä, ja metsä on juuri sitä, sanoo Rutanen.
Yrittäjä Saku Tuomisella on kaksi ohjetta muutokseen: Pitää olla enemmän innoissaan kuin kauhuissaan, sekä lopettaa yliajattelu ja alitekeminen. – Usein ylisuunnittelemme asioita liian kauan, kunnes kaikki ovat uupuneita kun muutos alkaa, Tuominen sanoo. – En tarkoita sitä, että ei ajatella tai suunnitella, vaan sitä että myös kokeillaan ja tehdään.
Kaupungistuminen on monille pienille kaupungeille ja kunnille äärimmäisen positiivinen mahdollisuus, sanoo Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara. Vaattovaaran mukaan kaupungistuminen voi tuoda pieniin kuntiin lisää asukkaita ja siten mahdollistaa myös palvelujen säilymisen. – Voittajia eivät välttämättä ole suurimmat ja kauneimmat, vaan myös keskikokoiset kaupungit, joilla on hyvän elämän laadullisia ominaisuuksia.
Kuntaliiton laskelmien mukaan oppivelvollisuusiän laajentaminen maksaisi satoja miljoonia euroja. Viime aikoina käydyssä keskustelussa on puhuttu mekaanisesta oppivelvollisuusiän alentamisesta tai pidentämisestä. – Silloin kysymys kuuluu, riittävätkö rahat perusopetuksen kehittämiseen, sanoo Kuntaliiton opetus ja kulttuuri -yksikön johtaja Terhi Päivärinta. – Me lähdemme siitä, että perusrahoitusta pitää vahvistaa, ja jos on lisärahaa, se pitäisi käyttää nykyisen järjestelmän kehittämiseen: […]
Kulttuuripalvelut, elinkeinoyksikkö ja kaupunkisuunnittelu lyövät kättä Jyväskylässä, jossa kulttuurinäkökulma aiotaan huomioida vahvasti kaupunkikeskustan kehittämisessä. Kulttuuriyksikkö tuottaa suunnittelun pohjaksi ideoita, ja yhteistyö ulottuu muutenkin yli toimialarajojen. – Ilman yhteistyötä tämä ei onnistuisi, sanoo kulttuurin ja liikunnan palvelujohtaja Ari Karimäki. Poliittisesti tämä vaatii Karimäen mukaan sen, että kulttuuri koetaan koko kaupungin kannalta tärkeäksi, ja näin Jyväskylässä on […]
Kulttuurikustannusten nousu näyttää taittuneen tuoreen selvityksen mukaan. Cuporen tekemässä selvityksessä oli mukana 24 kaupunkia, joissa kulttuuriin laittettujen taloudellisten panostusten määrä per asukas on hieman laskenut edellisestä tarkastelusta vuonna 2013. – Isommissa kaupungeissa asukasluku on noussut suhteessa enemmän, mikä on voinut laskea asukaskohtaista kustannusta, sanoo tutkija Minna Ruusuvirta. – Selvityksen kaupunkien koko vaihteli välillä 39 000-600 […]
Lohjan kaupungin kulttuurituottaja Kalle Ryökäs kertoo miten Lohjan kulttuurisisältöä tuotetaan ja miten iltamatoimintaa tuetaan.
Pisa-tulosten paljastamisen oppimiserojen tasaamisessa tyttöjen ja poikien välillä voisi ottaa poikien kasvatukseen mallia tyttöjen kasvatuksesta, sanoo presidentti Tarja Halonen. – Ensin pitää kiittää tyttöjä mahtavasta loikasta eteenpäin. Sen jälkeen voidaan miettiä, mitä meillä on opittavaa tyttöjen perinteisestä kasvatuksesta poikien puolelle, Halonen sanoi kasvuyritystapahtuma Slushissa. Suomesta viedään maailmalle opetus- ja varhaiskasvatusosaamista. – Samanlaiset mahdollisuudet meillä on […]
Suomalaisen varhaiskasvatuksen kansainvälistämiseen keskittyvä startup-yritys HEI Schools on avannut ensimmäisen Suomesta Kiinaan viedyn päiväkodin Baotoun kaupunkiin. HEI Schoolsin ideana on paketoida suomalainen varhaiskasvatuksen huippuosaaminen kansainvälisesti sovellettavaan muotoon. Yliopiston osakkuus takaa tuoreen tutkimustiedon tuen. – Koko ajan tulee yhteydenottoja, miten tätä voisi implementoida eri maihin, Head of Design Anne Rusanen sanoo.
Tämän vuoden Sivistyksen suunta –palkinnon sai Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä. Penttilä palkittiin erityisesti Oulussa toteutettujen digitaalisten ja monimuotoisten oppimisympäristöjen kehittämisestä. Seuraavaksi Penttilä haluaa kouluihin robotteja.
Koulunkäynnin ohjaaja Katariina Vuorela kertoo työpäivästään Alhoniityn koulussa Nokialla. Lue lisää: https://kuntalehti.fi/digilehti/92017/kunnan-toissa-kannustusta-ja-turvaa
Liperiin kehitetäänlapsille yhtenäinen kasvatuksen ja oppimisen polku yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Kunnassa tarjotaan 5-vuotiaille lapsille maksutonta varhaiskasvatusta 80 tuntia kuukaudessa. Haastattelussa Liperin kunnan varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Korhonen.
Jyväskylän Sinfonian intendentti Emma Anttila kertoo, miksi Jyväskylä tarvitsisi vuosikymmeniä kestäneen keskustelun jälkeen oman konserttisalin. Lue lisää: https://kuntalehti.fi/share/75425/4454fc
Kun kunta edistää tasa-arvoa, se edistää myös asukkaidensa hyvinvointia Käytännössä kunnissa riittää vielä tekemistä tasa-arvon edistämisessä, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Sinikka Mikola. – Isot erot ammatillisessa suuntautumisessa, alkavat muodostua jo päiväkoti-iässä, Mikola sanoo. Kuntaliitto julkaisi vastikään tasa-arvon pikaoppaan, jonka toivotaan edesauttavan eurooppalaiseen tasa-arvon peruskirjaan sitoutumista.